zaterdag 27 januari 2007

Roger Schank: op school leer je niets

Zeg nou eens eerlijk: wat hebben die honderden uren in de schoolbanken hangen opgeleverd? Is er iets bijgebracht waar je nu werkelijk wat aan hebt? Heeft worteltrekken, de Maagdenburgse halve bollen, de Slag bij Nieuwpoort of 'Schwere Wörter' jouw leven veranderd? Of heb je al die tijd gedaan wat je geleerd is: doen wat er gezegd wordt? Roger Schank, psycholoog en computerwetenschapper, heeft een verhelderende kijk op onze leerplicht:

■ 'Ik heb altijd medelijden met die arme kinderen. Het maakt hen ongelukkig en uit onderzoek blijkt dat ze er ook niet veel leren. Het enige waar ze aan denken is bij welke medescholieren ze goed liggen, wat hun status is in de groep en hoe ze de leraar zover krijgen dat hij goede cijfers geeft. We moeten ophouden om een land te creëren vol overspannen leerlingen die leren hoe ze hun leraar moeten plezieren in plaats van zichzelf. We moeten volwassen mensen voortbrengen die echt van leren houden, geen volwassenen die elke vorm van leren vermijden omdat het hun aan school doet denken. Scholen zoals we die kennen moeten gewoon stoppen. Ze moeten vervangen worden door veilige plekken waar kinderen naar toe kunnen om te leren wat ze willen'. (bron: NRC)

Er gloort hoop aan de horizon: 'We gaan er binnen Iederwijs van uit dat ieder kind al wijs is. De voorwaarde is dat er een omgeving is waarin dit tot uiting kan komen, zodat ze kunnen leren wat ze in hun leven nodig hebben ... Binnen Iederwijs willen we kinderen de ruimte geven om hun eigen ontwikkeling te volgen en vanuit hun eigen behoeften hun activiteiten te ondernemen.'

Waarom bestaat dit soort scholen nu pas?

http://iederwijs.nl/

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]