zaterdag 27 januari 2007

Ingeborg Bosch: welcome to the cruel world

Ingeborg Bosch rekent in haar boek 'Herontdekking van het Ware Zelf ' af met het fabeltje dat zwangerschap, kinderen krijgen en de jeugd één groot feest is. Ze wijst er op dat de indrukken die een foetus in de moederbuik ontvangt en de geboorte zelf -‘een langdurige en lichamelijke schok’- de levenshouding tot in lengte van dagen kunnen bepalen en dat vrijwel alle kinderen overleven door verdringing en ontkenning van de waarheid. Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die over het leven en kinderen (krijgen) nadenkt. Bezint eer ge bemint.

■ De zintuigen van een 6 maanden oude foetus zijn even ontwikkeld als op het moment dat het kind wordt geboren. Het ongeboren kind is een wezen dat voelt, herinneringen heeft en bewust is. Het kan proeven, horen, voelen, zien en ruiken. Het heeft een bewustzijn dat ontwikkeld is.

■ Uit onderzoek blijkt dat de foetus heel goed in staat is te voelen hoe de moeder tegenover de baby en de zwangerschap staat.

■ Moeders met een negatieve of ambivalente houding hadden de zwaarste medische problemen tijdens de zwangerschap. Ook kwamen bij deze vrouwen de meeste vroeggeboorten voor, een laag geboortegewicht en emotionele stoornissen bij het kind.

■ De onderzoekingen (…) hebben aangetoond dat een vrouw met een problematische relatie vol conflicten 37% meer kans heeft op het krijgen van een psychologisch beschadigd kind dan een vrouw met een rustige, liefdevolle relatie.

■ In mijn ervaringen met cliënten heb ik gemerkt dat volwassenen die geboren zijn zonder echt gepland en gewild te zijn, die dus een ‘ongelukje’ waren, gebukt lijken te gaan onder het gevoel ‘geen bestaansrecht te hebben’. Dit verschrikkelijke gevoel kan in de baarmoeder ontstaan zijn als primaire afweer tegen het voelen van de waarheid dat de moeder het kind echt niet wilde.

■ Het bleek dat ongewenste baby’s 2.5 maal zoveel kans liepen in de eerste 28 levensdagen te overlijden als baby’s die gewenst waren.

■ ‘blijkt … dat de baby van een moeder die rookt, onrustig wordt (af te lezen aan het versnellen van de hartslag) als zij overweegt een sigaret op te steken … alleen al de gedachte aan een sigaret is voldoende om hem van streek te maken ... hij weet nooit wanneer die onplezierige lichamelijke gewaarwording zich weer zal voordoen. En dat is een soort situatie die het kind predisponeert voor een diepgewortelde geconditioneerde angst.

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]