donderdag 8 februari 2007

AIVD, Rathenau en zwaar water

Donderdag 1 februari 2007 verscheen het boek 'Van privacyparadijs tot controlestaat? Misdaad- en terreurbestrijding in Nederland aan het begin van de 21e eeuw'. Het concludeert dat onze opsporings- en veiligheidsdiensten bijna onbeperkt toegang tot persoonsgegevens van burgers hebben en dat het opsporingsonderzoek zich steeds vaker uitbreidt tot personen op wie zelf geen concrete verdenking rust: … (hierbij) kan het ook gaan om ‘gewone’ burgers die niets met een verdachte te maken hebben, maar toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, in het verkeerde bestand staan genoteerd, of tot een bepaalde etnische of religieuze groep behoren.

Als voorbeeld noemt het Rathenau Instituut de verdenking van een voormalig scheikundeleraar van betrokkenheid bij de verspreiding van massavernietigingswapens. Omdat hij examenvraagstukken opstelde voor Cito zocht de docent op internet naar gegevens over zwaar water. Met het feit dat hij ooit in dezelfde straat woonde als een Pakistaanse atoomspion was dit voldoende om de alarmbellen te doen rinkelen bij de AIVD. Helaas beantwoordt het boek niet de vraag hoe de AIVD aan het internetgedrag van deze man is gekomen. Voor wie nog een leuk baantje zoekt:

ICT Specialist Datamining (m/v)
Bij een organisatie waar zoveel informatie omgaat, is datamining een must. En dat is nog een understatement! De Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD) is voor haar primaire taken voor een groot deel afhankelijk van digitale informatie en data. Als ICT Specialist Datamining kun jij wel met die klus uit de voeten.
https://www.aivd.nl/werken_bij_de_aivd/vacatures
http://www.rathenau.nl/showpage.asp?steID=1&item=2101

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]