zondag 4 februari 2007

James W. Prescott: preutsheid oorzaak geweld

In 1975 verscheen een artikel van de psycholoog James W. Prescott, bekend door zijn onderzoek naar het verband tussen moederlijke affectie en het ontwikkelen van sociale vaardigheden 'Body Pleasure and the Origins of Violence'. Zijn conclusie: een tekort aan lichamelijke lustgevoelens zorgt voor agressiviteit.

■ De ontbering van lichamelijk plezier gedurende het hele leven - maar in het bijzonder gedurende de vormende jaren van zuigelingen, kleuters en pubers - (is) zeer nauw verbonden met de mate van oorlogszuchtigheid en intermenselijk geweld.

■ Ik interpreteer verkrachting als wraak op vrouwen voor het ontbreken van lichamelijke genegenheid. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de toenemende seksuele vrijheid van vrouwen een bedreiging vormt voor de mannelijke machtspositie en dominantie over vrouwen, welke hij door seksuele agressie handhaaft. Door middel van verkrachtingen verdedigt de man zich tegen het seksuele plezier van de vrouw, omdat haar plezier zijn machtsbasis aantast.

■ De beschikbare gegevens wijzen erop dat het rigide aanhouden van monogamie, kuisheid en maagdelijkheid leidt tot het ontstaan van gewelddadig gedrag.

■ Naaktheid, openheid en affectie binnen het gezin kunnen kinderen leren dat het lichaam niet iets is om je voor te schamen, maar dat het een bron van schoonheid en sensualiteit is waarmee we emotioneel contact met elkaar kunnen maken.

■ De grootste dreiging komt van de landen die het meest repressieve klimaat hebben voor hun kinderen en die de vrouwelijke seksualiteit en de seksuele affectie het hevigst onderdrukken. We moeten het ergste vrezen als deze landen moderne wapens weten te bemachtigen.

http://www.violence.de/prescott/bulletin/article-n.html

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]