zaterdag 17 februari 2007

De suikerlobby: puur, wit en dodelijk

De voedingsindustrie heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) geïnfiltreerd met 'goedgezinde wetenschappers', aldus een rapport van onderzoeker Norbert Hirschhorn. In april 2003 verscheen een aanbeveling van de WHO in verband met de 'dikte-epidemie' om het aandeel van suiker in het voedselpatroon te verminderen tot maximaal 10%. De suikerlobby kwam in opstand en wist het Witte Huis zo ver te krijgen dat het eiste dat de publicatie werd aangepast, anders zouden de VS hun bijdrage ($ 406 miljoen) aan de WHO staken. De WHO hield de poot echter stijf.

De lobby werd ingezet door ILSI 'International Life Sciences Institute', in 1978 opgericht door Heinz, Coca-Cola, Pepsi-Cola, General Foods, Kraft (Philip Morris) en Procter & Gamble. Dit instituut, ook gesponsord door de farmaceutische industrie, heeft een adviserende functie bij de Organisatie voor Voeding en Landbouw (FAO). WHO heeft de contacten met het ILSI in 2006 op een laag pitje gezet vanwegene haar verwevenheid met de voedselindustrie (o.a. Kellog, McDonald’s, Nestlé en Unilever). The Observer heeft in 2004 onthuld dat de campagne van Bush voor een deel door de suikerindustrie ('Big Sugar') werd gefinancierd.

Overgewicht leidt tot hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en kanker. De behandeling van aan overgewicht gerelateerde ziekten in de VS zou per jaar zo'n $ 100 miljard kosten. Hoewel al meer dan de helft van de Amerikanen veel te dik is, en een op de drie aan obesitas lijdt, weigert Bush te erkennen dat de enorme suikerconsumptie een nationaal probleem is.

In 1936 aten we in ons land gemiddeld 4 ½ kilo suiker per persoon per jaar, tegenwoordig het tienvoudige. 70% van de nationale voedingsmiddelenreclame gaat op aan suikergerelateerde producten. Kinderen krijgen in verhouding nog het meeste aan suiker binnen: Kellog’s bijvoorbeeld (ver)stopt in zijn 'kindercornflakes' vijf keer zoveel suiker als in de gewone cornflakes. Driekwart van de Nederlandse huishoudens grijpt dagelijks naar de Grote Verzoeter: frisdrank. Naast overgewicht en cariës wordt suikergebruik in verband gebracht met stress, rheuma, lever- en nieraandoeningen, exceem, kanker, darmklachten, verminderde weerstand, stofwisselingszieken, maagklachten en agressiviteit.

In the American Journal of Psychiatry constateerde Boris Kampov-Polevoy in 1997 dat kristalsuiker in de hersenen soortgelijke -verslavende- biochemische processen op gang brengt als alcohol en opiaten. Suiker wordt ook toegevoegd aan vleeswaren, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. De WHO heeft gewaarschuwd dat het aantal Nederlanders met vetzucht in 2025 naar 25% procent stijgt. Volgens 'Man's Health' zijn dit de ergste suikerbommen:

1. frisdranken en gezoete vruchtensappen; 2. snoepwaren, sportdranken en energierepen (zoals Mars); 3. ‘cruesli’s’ en andere gezoete ontbijtgranen; 4. zoet broodbeleg; 5. zuivelproducten met een vruchtensmaakje; 6. drinkontbijten; 7. toetjes; 8. ijs; 9. 'verantwoorde’ koekwaren (Liga, Vitalinea, Sultana’s).

Een opsomming van wat 'de witte sloper' zoal in je lichaam aanricht: '124 manieren om je gezondheid te ruïneren.' http://www.seleneriverpress.com/media/pdf_docs/6_124Ways.pdf

www.fonteine.com/suiker2.html

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]