woensdag 7 februari 2007

RFID in je lijf: we hebben toch niets te verbergen?

RFID-chip (Radio Frequency Identification) zorgt ervoor dat informatie over mensen en zaken van afstand wordt verzameld.

De afstand waarbinnen de chip kan worden gelezen werd binnen een jaar tijd vergroot van 1,5 naar 5 meter. De RFID-chip werkt ook als hij is opgenomen in een product, een pasje - of in het menselijk lichaam en kan 16 A-4tjes aan informatie bevatten.

Het 'leuke' aan deze chip is dat hij kan worden uitgelezen zonder dat men daarvan op de hoogte is, fabrikanten kunnen het onmogelijk maken om de chip zonder schade te verwijderen en: de chip blijft signalen uitzenden. Er ontstaat dan een soort 'RFID-wolk', waardoor mensen en produkten kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd. Wal-Mart en het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben hun leveranciers al verplicht om alleen nog goederen met deze tags te leveren. Gillette, Benetton en Proctor&Gamble werken er al langer mee.
In de discotheek-keten Baja Beach Club, ook gevestigd in Rotterdam, is een arts aanwezig om bezoekers een RFID-chip in de arm te spuiten. Daarmee wordt toegang verleend tot vip-ruimtes en kan worden betaald. Via een apparaat kan het saldo onderhuids worden aangevuld. Creditcardmaatschappijen zijn zeer geïnteresseerd in deze chip. Het (verplichte) nieuwe Amerikaanse paspoort heeft ook een RFID-chip.

'Dit jaar zal RFID echt toegepast gaan worden in verschillende branches, vele pilots zullen gelanceerd worden', voorspelt Bart Schermer van RFID Platform Nederland.

Gelukkig is niet iederen blij met deze Big Brother-achtige ontwikkeling. In 2004 startte een project van de VU, 'RFID Guardian', dat moet gaan uitmonden in een mobiel apparaat dat RFID's kan opsporen en uitlezen. Ook kan het RFID-apparatuur misleiden.

www.rfidnederland.nl

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]