zaterdag 10 maart 2007

Hoofddoekjes en oude lessen in liefde

De Turkse archeologe Muazzez Ilmiye Cig (93), schrijfster van ‘De Soemerische origine van de Koran, de Bijbel en de Thora’ ontdekte 30 jaar geleden dat het gebruik van de hoofddoek teruggaat op erotische tempelgebruiken in Sumerië, Mesopotanië (Zuid-Irak) rond 4000 voor Christus.

Sumerische priesteressen, in dienst van de tempel, waren verplicht hoofddoeken te dragen. Deze priesteressen hadden de ‘heilige taak’ om jonge mannen belangeloos in te wijden in de liefde. De hoofddoek werd volgens Cig 'uitgevonden' om deze 'sexpriesteressen' te kunnen herkennen.
Cig schreef een brief aan de vrouw van de Turkse premier: 'Ik droomde dat ik van de trappen afliep van het mausoleum van Atatürk in Ankara. Ik zag de premier met zijn echtgenote omhoog lopen. De echtgenote was modern, zonder hoofddoek. Zou het niet fantastisch zijn, als U die echtgenote was?' Cig heeft nooit antwoord gekregen.

Eind vorig jaar moest Cig zich verantwoorden voor haar geschiedkundig onderzoek naar de oorsprong van de hoofddoek. Volgens een Turkse advocaat leidde dat tot 'het aanzetten tot haat op grond van religieuze inzichten'. De rechter had er weinig moeite mee: na 30 minuten stond Cig als vrije vrouw weer op straat.‘Je zou je schamen je hoofd te bedekken als je eens wist waar dat gebruik vandaan kwam’, aldus Cig, ‘Het zijn mannen die vrouwen vandaag dwingen om een hoofddoek te dragen'.
http://wetenschap.hetdagelijksnieuws.nl/699938/Rechter_moet_oordelen_over_oorsprong_hoofddoek.htm

Labels: , ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]