vrijdag 2 maart 2007

Bush: voor miljonairs door miljonairs

Hoe rijk moet je zijn om politicus in de VS te kunnen worden? Erg rijk. Volgens de BBC herbergt de huidige Amerikaanse regering het grootste aantal miljonairs ooit. 'You don't come to Washington and give up your life and business unless you have a lot of money, aldus Charles Lewis, directeur van The Center for Public Integrity.

Oliefondsen zijn populair in het Witte Huis: Cheney zou een paar jaar gelden $50-$60 miljoen aandelen hebben in Haliburton -dat sinds 1992 meer dan 1,6 miljard dollar in verkiezingscampagnes investeerde-, minister van Handel Donald Evans zou tussen de $5 en $25 miljoen bezitten in Tom Brown Inc., olie- en gaswinning. En olieaandelen zijn behoorlijk gestegen sinds de inval in Afghanistan.

Bush bezit (o.a.) aandelen ExxonMobil, Pennzoil en Tom Brown Inc. Zijn privé-vermogen ligt tussen de 8,8 en 21,9 miljoen dollar. Cheney heeft aanzienlijk meer: zijn vermogen is tussen de 19,1 en 94 miljoen dollar. Rumsfeld komt nog hoger uit: tussen de 61 en 242 miljoen dollar. Dat blijkt uit gegevens van het Office of Government Ethics (OGE), een toezichthouder op het openbaar bestuur. Het gemiddelde (opgegeven)vermogen van de top 100 leden van de Bushregering in 2002 lag volgens deze instelling tussen de $3,7 en $12 milljoen. Volgens CNN tonen deze cijfers maar een schijntje van de werkelijke rijkdom, omdat niet alle bezittingen moeten worden aangemeld. Overigens: de Amerikaanse senaat bestaat voor 40% uit (multi)miljonairs. En sinds Kennedy zijn ook alle presidenten miljonair.

Geen wonder dat van de 100 miljoen Amerikanen die niet stemmen, de overweldigende meerderheid bestaat uit de lagere middenklasse en arme mensen, die vinden dat de regering hun niet vertegenwoordigt (Lewis). Volgens de laatste tellingen blijft de kloof tussen rijk en arm groeien en kent de VS onder Bush de grootste armoede van de afgelopen 32 jaar: 37 miljoen Amerikanen leven in armoede, waarvan 16 miljoen in diepe armoede. Vlakbij het Witte Huis wonen relatief de meeste armen: in Washington leeft meer dan 10 procent van de bevolking onder de armoedegrens. 'Since 2000, the number of severely poor has grown more than any other segment of the population', aldus American Journal of Preventive Medicine.

http://www.cnn.com/CNN/Programs/situation.room/blog/2006/05/bush-cheney-multi-millionaires-and.html
http://www.cbsnews.com/stories/2001/01/23/politics/main266421.shtml
http://www.realcities.com/mld/krwashington/16760690.htm

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]