zaterdag 3 maart 2007

Fysiognomie en Spiegelogie

Fysiognomie, o.a. beschreven door mr J.M. Bierens de Haan, is de studie van het gelaat. Bierens de Haan gaat er van uit dat de rechterhelft van ons gezicht laat zien hoe wij ons vertonen aan de buitenwereld, terwijl de -'verborgen'- linkerkant ons een kijkje geeft in wie we in werkelijk zijn.

Tussen de 'binnen' en 'buitenkant' van het gezicht kunnen opmerkelijke verschillen zijn. In zijn boek 'Een gelaat drie gezichten, een wegwijzer in de fysiognomie' toont Bierens de Haan aan de hand van foto's van linker-gezichtshelften aan hoe men in werkelijkheid is. Minder aandacht wordt besteed aan de rechterkant van het gezicht, omdat we die volgens hem alleen maar gebruiken om met de buitenwereld te communiceren. Met opvallende resultaten tot gevolg, bijvoorbeeld angstaanjagende foto's van de (gespiegelde) linkergezichtshelften van Duitse oorlogmisdadigers.

Recept: men neme de foto van Rouvoet en een fotobewerkingsprogramma, 'crop' zodat de linkerkant overblijft, spiegel die linker('binnen')kant en maak die samen met de originele linkerkant tot één gezicht. En maak kennis met de 'echte' (verborgen) Rouvoet: de onwrikbare leider van een fundamentalistische club. Een wolf in schaapskleren dus. Mocht dat beeld je niet bevallen dan komt dat volgens 'het Handboek Spiegelogie' van Willem de Ridder wellicht omdat de ander iets van jezelf weerspiegelt dat je kennelijk minder goed bevalt...

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]