zondag 28 januari 2007

Mohammed, Paus Benedictus en Judas

'Toon mij dat Mohammed iets nieuws toegevoegd heeft. Je zal niets vinden buiten slechte en onmenselijke zaken, zoals het recht dat hij predikte om het geloof met het zwaard te verspreiden.' (Manuel II Paleologus in de 14e eeuw tijdens een dialoog met een Iraanse geleerde). Francesco Merlo, verbonden aan La Repubblica, is teleurgesteld omdat Paus Benedictus XVI dit citaat heeft ingeslikt. Hij constateert dat godsdienst en vrijheid van meningsuiting niet samen gaan. Ook krijgt het Westen een veeg uit de pan voor de manier waarop het met religieuze onverdraagzaamheid omgaat:

De haan heeft driemaal gekraaid op Castel Gandolfo. Zijne Heiligheid heeft definitief zijn -zich van geen kwaad bewuste- Byzantijnse keizer verloochend, zijn woorden herroepen en de ambassadeurs van de islamitische landen om vergiffenis gevraagd. Daarmee heeft de Duitse paus het bewijs geleverd dat de angst voor de islam onze vrijheid van meningsuiting inperkt ... Na de kritiek heeft de paus besloten tot zelfcensuur.

Het is een nieuw bewijs dat alle, maar dan ook werkelijk alle wereldgodsdiensten geen probleem hebben met censuur, maar met de vrijheid van meningsuiting. De geestelijke leiders van islamitische landen geven helemaal niets om vrijheid van meningsuiting. Alles staat immers al in de koran. Dat een mens die vrijheid zou willen uitoefenen, is in hun ogen een godslastering, een rebellie tegen God. De paus heeft evenmin veel belangstelling voor vrijheid van meningsuiting; die heeft zijn toevlucht gezocht tot een reeks diplomatieke foefjes om een waarheid te herroepen die hij misschien niet zo had willen zeggen, en die hij misschien op het verkeerde moment heeft gezegd, maar waarvan hij wel ten diepste overtuigd is.

Geconfronteerd met het islamitische fundamentalisme reageren mensen in het Westen op 2 manieren. Ze offeren kalm en bezonnen nadenken op aan hysterie en oppervlakkige oordelen, waarbij ze een karikatuur maken van de tegenstander. Of ze beginnen de derde-wereld-demagoog uit te hangen en ontkennen de ethnische haat die schuilt achter sommige verkrachtingen in onze steden, wuiven het fanatisme op straat weg, onderschatten de reikwijdte van het terrorisme en het gevaar van de theocratische landen, vluchten in extreem politiek correct gedrag - en spelen de amateuretnoloog en preken het valse respect en het idee dat wij, om andermans identiteit te eerbiedigen, onze eigen vrijheid van meningsuiting zouden moeten laten varen of inperken. (Bron: NRC)

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]