maandag 29 januari 2007

Microsoft, geheime diensten en Index.dat

De wegen van Bill Gates zijn ondoorgrondelijk. Nog nooit is opgehelderd waarom Microsoft de bestandmap 'Index.dat' diep in Windows heeft weggestopt, onbereikbaar voor de gebruiker, waar al het internet- en wellicht ook e-mailverkeer van de computer wordt verzameld. Een anonieme hacker met het pseudoniem The Riddler zou dit raadselachtige bestand in 2000 hebben ontdekt. Wat mot 'dat' op jouw computer?

Op zich niets aan de hand, want 'ons soort' mensen heeft natuurlijk niets te verbergen. Maar wel irritant dat dit bestand, waar Microsoft ons niets over verteld heeft en dat steeds maar groter wordt, voor de gebruiker niet zichtbaar is en niet kan worden gewist. Daarvoor moet weer een extern programma worden aangeschaft. Bovendien dient dit bestand geen enkel zinnig doel, want wie is er geïnteresseerd in ons doen en laten op de elektronische snelweg? Niemand toch? Of...eh?
Nee, natuurlijk zijn we niet paranoia. Daarom leggen we maar geen verband met de samenwerking tussen Microsoft en de Amerikaanse geheime diensten over het ontwikkelen van besturingssystemen:

'Volgens de Washington Post is de samenwerking met Washington omvangrijker dan die beperkte mededeling doet geloven. ... Het lijkt op een soort van verplichting die Washington oplegt alvorens zelf uitgebreid van besturing gebruik te gaan maken: ze wil zeker weten dat die veilig is. Dezelfde reden ligt ten grondslag aan het inschakelen van de Nato door Microsoft om het beveiligingssysteem te testen. ... Overigens zijn de al jarenlange verdenkingen aangaande de banden tussen Microsoft en justitie vooral geënt op het gerucht dat Windows al jaren enkele achterdeurtjes biedt voor de Verenigde Staten. Die kan, als het moet, via internet, elke pc binnengaan mocht de nationale veiligheid van het land in gevaar zijn. Dit gerucht heeft overigens de verkoop van Windows in het buitenland nooit zeer gedaan.'

http://www.acesoft.net/delete_index.dat_files.htm
http://www.netkwesties.nl/editie19/artikel1.html
http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=795093/sc=2f4272

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]