zaterdag 27 januari 2007

Milieurapport en Jim Hansen in de doofpot

Een krantenberichtje dat vrijwel onopgemerkt is gebleven: het tijdschrift Nature laat weten dat de Amerikaanse regering in 2006 verhinderd heeft dat een rapport van het ministerie van Handel over gevolgen van het broeikaseffect zou worden gepubliceerd.

Wat was er aan de hand? Het ministerie had een commissie van wijze mannen benoemd die een standpunt zou innemen over veranderingen in het klimaat en het ontstaan van orkanen. Jammer, het rapport kwam Bush c.s. niet helemaal lekker uit: de commisie kwam immers tot de conclusie dat het broeikaseffect, de opwarming van de aarde door de industrie, invloed had op het ontstaan en de kracht van van orkanen zoals Katrina. Nu staat Bush al niet bekend als iemand die geweldig reageert op rampen - je herinnert je misschien nog dat Bush minutenlang stoïcijns in een schoollokaaltje voor zich uit bleef zitten staren toen hem werd ingefluisterd dat het eerste vliegtuig zich in het WTC had geboord - bij orkaan Katrina had Bush ook geen beste beurt gemaakt door de orkaanwaarschuwing niet serieus te nemen en vervolgens vanuit zijn ranch niet meer van zich te laten horen. Nee, het rapport was volgens het Witte Huis 'veel te technisch' en werd in allerijl teruggehaald. Stel je voor dat de weigering van Bush uit 2001 om Kyoto te tekenen op deze manier op zijn bord terecht zou komen...

Zo is het Witte Huis al jarenlang bezig om kritische klimaatwetenschappers de mond te snoeren. Jim Hansen, niet de eerste de beste, directeur van het NASA Institute for Space Studies, wordt gedwarsboomd in zijn contacten met journalisten. Zijn werkgever NASA is van hogerhand opgedragen om zijn uitspraken over het broeikaseffect en klimaatverandering, die het Witte Huis een doorn in het oog zijn, af te zwakken, zo heeft Hansen in 2005 en 2006 in interviews aan The Washington Post en The New York Times laten weten.
(Bron: NRC)

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]