donderdag 15 februari 2007

Wolfowitz: held op sokken

Bush verraste in 2005 de internationale gemeenschap door hardliner Wolfowitz, onder zijn vader ook al onderminister van Defensie, naar voren te schuiven als president van de 'softe' Wereldbank. Wolfowitz wordt gezien als de grondlegger van de Bush-doctrine en architect van de oorlog in Irak, die volgens hem 'niet lang' zou duren en waarbij de Amerikanen als 'bevrijders' zouden worden ingehaald.

Al in 1992 schreven Wolfowitz en Cheney in 'Defense Policy Guidance' dat de VS buiten de VN om militair moest ingrijpen in 'vijandige' landen. Zes jaar later zonden Wolfowitz en Rumsfeld nog eens een open brief naar Clinton met de oproep om Irak binnen te vallen: de VN zou genoeg resoluties hebben aangenomen om 'de belangen in de Golf militair te verdedigen'.

In 1997 richten Wolfowitz, Cheney, Rumsfeld en Jeb Bush (ja, het broertje van) 'The Project for the New American Century' (PNAC) op: 'Amerikaans leiderschip is goed voor Amerika en de wereld, dit vereist militaire kracht, diplomatieke inspanning en toewijding aan morele principes’. Voor het aantreden van Bush publiceerde deze club 'Rebuilding America's Defenses: Strategy, Forces and Resources For a New Century', volgens The Sunday Herald 'een draaiboek voor de wereldhegemonie van de VS'. Sinds Bush bepaalt dit rapport de politiek van de VS. Uitgangspunten van PNAC:

* wie olie beheerst, beheerst zijn tegenstanders: de VS moeten de Golfregio militair controleren; het conflict met Irak biedt daarvoor een rechtvaardiging;

* Iran, Irak en Noord-Korea zijn de grote vijanden;

* Het gelijktijdig voeren -en winnen- van verschillende 'theatrale' oorlogen ('the cavalry on the new American frontier');

* Controle van cyberspace;

* Ontwikkeling en gebruik van elektronische en biogische wapens (nuttig politiek gereedschap);

* Een 'world wide command-and-control system'.

Bush stelde bij zijn aantreden 15 'haviken' van PNAC aan waaronder de ambassadeur voor Irak en de VN, vice-president (Cheney), onderminister van Buitenlandse zaken en de gehele Defensie-top (o.a. Rumsfeld en Wolfowitz).

Wolfowitz, destijds omschreven als 'the intellectual high priest of the Bush administration's hawks', bleek onlangs niet voorbereid op zijn bezoek aan een Turks gebedshuis, getuige de flinke gaten in zijn sokken en de (witte) vlekken op zijn broek. Kenmerkend voor het verval van de machtige denktank? Of kan PNAC wegens succes al worden opgeheven?

http://www.thefourreasons.org/PNAC/RebuildingAmericasDefenses.pdf
http://www.newamericancentury.org/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6189793.stm

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]