donderdag 1 februari 2007

Politiek voor miljonairs

Hoe rijk moet je zijn om politicus in de VS te kunnen worden? Erg rijk. Volgens de BBC herbergt de huidige Amerikaanse regering het grootste aantal miljonairs ooit. 'You don't come to Washington and give up your life and business unless you have a lot of money, aldus Charles Lewis, directeur van The Center for Public Integrity.

Oliefondsen zijn populair in het Witte Huis: Dick Cheney zou $50-$60 miljoen aandelen hebben in Haliburton -dat sinds 1992 meer dan 1,6 miljard dollar in verkiezingscampagnes investeerde-, minister van Handel Donald Evans zou tussen de $5 en $25miljoen bezitten in Tom Brown Inc., olie- en gaswinning.

Bush bezit aandelen in wapenfabrikant General Electric, ExxonMobil, Pennzoil en Tom Brown Inc. Zijn privé-vermogen bevindt zich tussen de 8,8 en 21,9 miljoen dollar. Cheney heeft aanzienlijk meer: zijn vermogen schommelt de 19,1 en 94 miljoen dollar. Rumsfeld komt nog hoger uit: tussen de 61 en 242 miljoen dollar. Dat blijkt uit gegevens van het Office of Government Ethics (OGE), een toezichthouder op het openbaar bestuur. Het gemiddelde vermogen van de top 100 leden van de Bushregering in 2002 lag volgens deze instelling tussen de $3,7 en $12 milljoen. Volgens CNN tonen deze cijfers maar een schijntje van de werkelijke rijkdom, omdat niet alle bezittingen worden aangemeld. Overigens: de Amerikaanse senaat bestaat voor 40% uit (multi)miljonairs. En sinds Kennedy zijn ook alle presidenten miljonair.

Geen wonder dat 'van de 100 miljoen Amerikanen die niet stemmen, de overweldigende meerderheid bestaat uit de lagere middenklasse en arme mensen, die vinden dat de regering hun niet vertegenwoordigt', aldus Lewis. Volgens de laatste tellingen blijft de kloof tussen rijk en arm groeien en kent de VS de de grootste armoede van de afgelopen 32 jaar: 37 miljoen Amerikanen leven in armoede, waarvan 16 miljoen in diepe armoede. Vlakbij het Witte Huis wonen de meeste armen: in Washington leeft meer dan 10 procent van de bevolking onder de armoedegrens.
Dat is er sinds het aantreden van de Bush-miljonairs niet beter op geworden: 'since 2000, the number of severely poor has grown more than any other segment of the population', American Journal of Preventive Medicine.

http://www.cnn.com/CNN/Programs/situation.room/blog/2006/05/bush-cheney-multi-millionaires-and.html
http://www.cbsnews.com/stories/2001/01/23/politics/main266421.shtml
http://www.realcities.com/mld/krwashington/16760690.htm

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]