zaterdag 7 juli 2007

Innerlijke klimaatverandering

Stichting wAarde is 'een denktank binnen de natuur- en milieubeweging die frisse visies, strategische interventies en inspirerende handelingsperspectieven ontwikkelt'. Medewerkster Annick de Witt schreef in het NRC een artikel over klimaatverandering, die volgens haar het gevolg is van het door de empirische wetenschap opgelegde wereldbeeld waardoor (ook) de aarde als een simpel consumptieartikel wordt beschouwd. Om dat beeld te veranderen breekt zij een lans voor de erkenning van de innerlijke belevingswereld.

■ In het gangbare (en steeds vaker aangeklaagde) rationeel-wetenschappelijke wereldbeeld heeft alleen dat wat empirisch waarneembaar en zintuiglijk tastbaar is, werkelijke geldigheid ... bewustzijn wordt beschouwd als een bijproduct van de hersenen en de ervaring van liefde wordt toegeschreven aan chemische processen. ... Zo kenmerkt dit wereldbeeld zich door een fundamentele scheiding tussen mens en natuur, geest en lichaam, subject en object. ...

■ In de omwenteling van het christelijke naar het wetenschappelijke wereldbeeld verzette de kerk zich hevig tegen de nieuwe inzichten en hun implicaties. Nu is het vooral de wetenschappelijke wereld die zich afzet tegen verschuiving van het paradigma ... zij is, met haar 'vetorecht' op waarheid, de nieuwe kerk geworden.

■ Naast het zien, de wereld van de objectieve waarneming en het afstandelijke hoofd, bestaat er ook het zijn, de wereld van de subjectieve beleving en het voelende hart. Maar de door deze laatste kenwijze geopenbaarde wereld wordt doorgaans strikt gescheiden gehouden van de langs natuurwetenschappelijke weg gekende wereld.

■ Omdat deze aanwezigheid niet empirisch te meten dan wel rationeel hard te maken is, glipt deze dimensie door de mazen van het net van de wetenschappelijke waarheidsclaims.

■ Echter, zolang we die innerlijke wereld -die velen van ons op onze betere momenten in alle helderheid ervaren- niet als 'werkelijkheid' erkennen, hoe kunnen we ... mensen dan verwijten dat ze hun heil zoeken in zielloze consumptie en oppervlakkig materialisme, in lege uiterlijkheid en hol hedonisme?

■ ... dit geluk of genot raakt uitgehold als we deze innerlijke belevengswereld geen werkelijkheidswaarde toekennen, haar ontkennen in plaats van haar cultiveren - want uiteindelijk is dit de enige plek waar we liefde kunnen beleven, waarde kunnen voelen, mededogen kunnen opbrengen, écht contact met ons zelf, met anderen of met de natuur kunnen maken en vreugde en geluk kunnen ervaren.

■ Respect voor de natuur, voor alle innerlijke en uiterlijke rijkdom die ons gegeven is, kan ons blijkbaar alleen met zeer harde hand worden bijgebracht.

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]