vrijdag 23 maart 2007

Gonzales de giechelende griezel

'... dan is er het prachtige werk van onze mannen en vrouwen in uniform die in Afghanistan en Irak vechten. Zij geven de duidelijke boodschap af dat wie rotzooit met de Verenigde Staten, de gevolgen daarvan zal moeten dragen'.

Aan het woord is Alberto 'babyface' Gonzales, de (inmiddels) oud Amerikaanse minister van justitie (links in origineel, midden rechts gespiegeld, rechts binnenkant gespiegeld). Gonzales zorgde er in 1996 voor dat Bush geen zitting hoefde te nemen in een jury, waardoor Bush lastige vragen onder ede over zijn arrestatie in 1976 wegens dronken rijden bespaard bleven. In die tijd adviseerde babyface Bush ook al over het uitvoeren van de doodstraf in Texas. Volgens The Atlantic Monthly zodanig dat 'cruciale gegevens in de dossiers: slechte rechtsbijstand, belangenvermenging, bewijzen à décharge, zelfs directe bewijzen van onschuld' buiten zijn advies bleven. Geen wonder dat onder Bush en babyface in Texas de meeste doodvonnissen van de VS er doorheen zijn gejaagd: 131. Volgens The Chicago Tribune waren zeker veertig van die doodvonnissen dubieus. Pas tegen de verkiezingen nam Bush gas terug.

Babyface is ook de 'uitvinder' van Guatanamo Bay en de beslissing om de Geneefse conventie in the war on terror niet toe te passen, want die zou 'volledig achterhaald en zonderling' zijn. Dat zou volgens hem ook gelden voor de hele grondwet.
In 2002 verblijdde babyface de wereld met zijn eigen definitie van marteling: 'de pijn die gepaard gaat met zware lichamelijke verwonding, waaronder het uitvallen van de organen, vermindering van lichaamsfuncties of zelfs de dood', waardoor al het mindere was toegestaan. Het VN-verdrag houdt er een andere omschrijving op na: 'iedere handeling waardoor opzettelijk hevige pijn of hevig leed, lichamelijk of geestelijk, wordt toegebracht met zulke oogmerken als het verkrijgen van inlichtingen, bestraffing, intimidatie of dwang, wanneer zulke pijn wordt toegebracht door of met instemming van een overheidsfunctionaris.'
Tegenwoordig ligt babyface onder vuur omdat hij 8 aanklagers die in de verkiezingstijd volgens hem niet genoeg pro-Bush waren, onder valse voorwendselen heeft ontslagen.
'Zijn scherpe intellect en heldere oordeelsvermogen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van de strijd tegen het terrorisme', aldus Bush bij de benoeming van zijn juridische steun en toeverlaat tot minister.

De Westerse beschaving? Ik denk dat het een uitstekend idee is -Mahatma Gandhi.

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]